“Ανεξάρτητοι και «αν»εξάρτητοι” δράση σε μαθητές Γυμνασίων για την πρόληψη του καπνίσματος σε συνεργασία με Βιβλιοθήκη ”Κοραή”

korais_4_0
Δημοσιεύτηκε στις 03/03/2020    

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου «Ναυτίλος», σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»  και με τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ Ν. Μαυρέλο διοργάνωσαν δράση με τον τίτλο “Ανεξάρτητοι και «αν»εξάρτητοι” που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων με θέμα την πρόληψη του καπνίσματος.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, μέσω ενός κειμένου του 17ου αιώνα που περιλαμβάνεται στις αξιόλογες συλλογές της Βιβλιοθήκης, να διαπιστώσουν όχι μόνο την ύπαρξη αυτής της εξαρτητικής συμπεριφοράς στο παρελθόν, αλλά κυρίως τον προβληματισμό ενός αξιόλογου Χιώτη λόγιου για τις σωματικές και κυρίως τις ψυχολογικές επιπτώσεις της εξάρτησης.
Ο χιακής καταγωγής Νικόλαος Μαυροκορδάτος (1680-1730), συγγράφει και κυκλοφορεί ανωνύμως ένα κείμενο που αποτέλεσε αφορμή για μια διαμάχη του συγγραφέα με τον Μητροφάνη Γρηγορά περί του καπνού και της νικοτίνης.
Ο Ψόγος Νικοτιανής γράφεται στο τέλος του 17ου αιώνα και ο συγγραφέας του μιλάει για τις βλαβερές επιπτώσεις της νικοτίνης, όχι μόνο (ή τόσο) στο σώμα όσο στην ψυχολογία του ανθρώπου, αφού το θεωρεί μια από τις πολύ διαδεδομένες εξαρτησιογόνες ουσίες.
Η παρουσίαση του κειμένου πλαισιώθηκε με συζήτηση και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Κοραή, Κτίριο Β το  διάστημα 7-25 Φεβρουαρίου 2020.

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion