Ομιλία στο 2ο Γυμνάσιο με θέμα «Όρια και κανόνες στην εφηβεία» για γονείς μαθητών του σχολείου

οικογενεια με έφηβο-η3
Δημοσιεύτηκε στις 10/04/2024    

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος πραγματοποίησε ομιλία στο 2ο Γυμνάσιο Χίου με θέμα «Όρια και κανόνες στην εφηβεία» για γονείς μαθητών του σχολείου, στις 29 Μαρτίου 2024.

Η εισήγηση από το στέλεχος του ναυτίλου αφορούσε στη χρησιμότητα των ορίων και των κανόνων κατά την κρίσιμη μεταβατική περίοδο της εφηβείας, ηλικία όπου το άτομο βιώνει μεγάλες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές, επιδιώκει να διαμορφώσει αξίες, ιδανικά, πρότυπα συμπεριφοράς κι εντέλει να συγκροτήσει την δική του ταυτότητα, γι’ αυτό και προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τους άλλους, να αμφισβητήσει υφιστάμενους κανόνες και να πειραματιστεί με νέες συμπεριφορές (ακόμη και με ριψοκίνδυνο τρόπο). Σ’ όλη αυτήν την αγωνιώδη προσπάθειά του προκειμένου το νεαρό άτομο να καταλάβει ποιος πραγματικά είναι, έχει ανάγκη τα όρια τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά και να του προσφέρουν την τόσο απαραίτητη για την ανάπτυξή του αίσθηση της ασφάλειας.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση γύρω από το ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι που οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν ώστε να τεθούν αλλά και να τηρηθούν τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών τους, δίνοντας έμφαση όχι στο πώς θα καταφέρουν τα παιδιά τους να ανταποκρίνονται σε εντολές και να φαίνονται υπάκουα άτομα, αλλά έχοντας με απώτερο στόχο την ενίσχυση του αυτοελέγχου και την αυτονόμησή τους (Herbert, 2000. Gordon, 1994). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προβληματισμός αναπτύχθηκε γύρω από τους τρόπους οριοθέτησης της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων και του διαδικτύου.

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion