Δελτίο Τύπου Δράσεων 7ος-12ος 2018

p1300417
Δημοσιεύτηκε στις 15/01/2019    

Δελτίο Τύπου

 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος ενημερώνει ότι το διάστημα Ιούλιος-Δεκέμβριος 2018, υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

 

• Εκπαιδευτικοί

- Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για εκπαιδευτικούς σε ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, διάρκειας 9 ωρών, με θέμα: «Πολυπολιτισμικότητα στην τάξη και νέες προκλήσεις». Το σεμινάριο υλοποίησαν τα στελέχη του ναυτίλου, Μαρίνα Κυριάκου και Στράτος Τσουκάρης σε συνεργασία με τον τέως Επιστημονικά Υπεύθυνο του ΠΕΘΕΑ Αργώ του ΨΝΘ, Δρ. Παναγιώτη Γεωργάκα.

• Μαθητές

- Διεξήχθησαν 8 συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές, οι 4 σε μαθητές τμημάτων Λυκείου, 2 σε τμήματα της Μετάδρασης και 2 σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες του του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, την εφηβεία και την ψυχική ανθεκτικότητα. Τις παρεμβάσεις υλοποίησαν τα στελέχη Ελένη Κοτσάτου, Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρης.

• Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

- Πραγματοποιήθηκαν 4 ομιλίες σε ισάριθμα εναρκτήρια σεμινάρια Πρωτοετών Φοιτητών τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο: «Συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης ναυτίλος με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου». Εισηγητής ήταν ο Σ. Τσουκάρης.

- Συνεργασία με Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την υποδοχή ατομικών αιτημάτων.

• Επαγγελματικοί Χώροι

- Παρέμβαση με ομιλία και συζήτηση στο Διοικητικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου, με θέμα: «Οριοθέτηση παιδιών και νέων και επίλυση συγκρούσεων», από τον Σ. Τσουκάρη.

• Γονείς

- Ολοκληρώθηκε ομάδα γονέων εφήβων, με θέμα: «Επικοινωνία στην Οικογένεια», διάρκειας 8 δίωρων συναντήσεων, με συντονίστρια την Ε. Κοτσάτου.

- Πραγματοποιήθηκε ομάδα γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας, στο 2ο νηπιαγωγείο Βροντάδου, από την Ε. Κοτσάτου. Η ομάδα συνεχίζεται και στο τρέχον έτος.

- Έγιναν τρεις ομιλίες σε Σχολές Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, σε Νένητα, Ευαγγελίστρια και Ερειθιανή, με θέμα: «Ο ρόλος της οικογένειας στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων», με εισηγητή τον Σ. Τσουκάρη.

• Στρατός

- Πραγματοποιήθηκε μία τριήμερη ομάδα διάρκειας 15 ωρών με συμμετοχή στελεχών των Στρατιωτικών Μονάδων της Χίου, με θέματα που αφορούσαν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων. Συντονιστής ήταν ο Γιώργος Ψαρούδης.

• Ευρύτερη Κοινότητα

-Ομιλία του Δρ. Παναγιώτη Γεωργάκα, με τίτλο: «Πρόσφυγας, Μετανάστης, αλλά Άνθρωπος», στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

-Συμμετοχή του Κέντρου στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Δρ. Παν. Γεωργάκα «Αλήθεια, Ψέματα και Μυστικά της Απεξάρτησης», που διοργάνωσε το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, οι εκδόσεις Άλφα Πι και το Ομήρειο ΠΚΔΧ. Από το Κέντρο Πρόληψης μίλησε ο Σ. Τσουκάρης.

-Ομιλία σε εκδήλωση του Τοπικού Συμβουλίου Βολισσού με θέμα τα ναρκωτικά, με τίτλο: «Ο ρόλος της οικογένειας και της κοινότητας στην πρόληψη των εξαρτήσεων», με εισηγητή τον Σ. Τσουκάρη.

• Ατομικές συναντήσεις

- Πραγματοποιήθηκαν (ατομικές) συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειες τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που ζήτησαν βοήθεια.

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου, ως θεσμοθετημένος φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας, συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου, για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών, με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη της τοπικές ανάγκες και τις ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου

Γιώργος Ψαρούδης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική- Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

 

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion