Δελτίο Τύπου Δράσεων 7ος-12ος 2016

logoss
Δημοσιεύτηκε στις 01/02/2017    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απολογισμός δράσεων εξαμήνου

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ενημερώνει ότι το διάστημα Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016 υλοποιήθηκαν μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

•Εκπαιδευτικοί

-σε συνεργασία με τη Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο διάρκειας 5 ωρών σε 3 ομάδες νηπιαγωγών, με θέμα: «Αντιμετώπιση του πένθους». Τη δράση υλοποίησε το στέλεχος του Κέντρου, Ελένη Κοτσάτου.

-συνάντηση εποπτείας με εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας που εφαρμόζουν πρόγραμμα Αγωγής Υγείας σε Δημοτικό. Υπεύθυνη: Ε. Κοτσάτου.

•Μαθητές

-διεξήχθησαν 14 δίωρες συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων Γυμνασίων και ΕΠΑΛ, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις και την εφηβεία. Τις παρεμβάσεις υλοποίησε όλη η επιστημονική ομάδα.

-πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα ανάπτυξης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων διάρκειας 5 δίωρων συναντήσεων στα τμήματα της Ε΄ τάξης του 7ου Δημοτικού Χίου, από τις Ε. Κοτσάτου και Μαρίνα Κυριάκου.

•Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

-συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την υποδοχή ατομικών αιτημάτων.

-πραγματοποιήθηκαν 3 ομιλίες σε ισάριθμες Ημερίδες Υποδοχής Πρωτοετών φοιτητών τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τίτλο: «Συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης Χίου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου». Εισηγητής ήταν ο Στράτος Τσουκάρης.

•Γονείς

-έγινε ομάδα γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας 5 δίωρων συναντήσεων, στην πόλη της Χίου. Συντονίστρια ήταν η Μ. Κυριάκου.

-πραγματοποιήθηκαν 3 ομιλίες για γονείς μαθητών του 4ου Δημοτικού και 12ου Νηπιαγωγείου Χίου και των Νηπιαγωγείων Συκιάδας και Καλλιμασιάς, με θέμα: «Θεσπίζοντας τα όρια. Δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης», με εισηγήτρια την Ελ. Κοτσάτου.

-έγινε μια ομιλία σε γονείς μαθητών του δημοτικού Θολοποταμίου, με θέμα: «Βοηθώντας τα παιδιά να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως μαθητές και συμμαθητές».. Ομιλήτρια ήταν η Ελ. Κοτσάτου.

• Στρατός

-διεξήχθησαν, σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ, συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις σε 2 ομάδες νεοσύλλεκτων από τις Στρατιωτικές Μονάδες της Χίου (συνολικά περισσότερα από 100 άτομα). τη δράση υλοποίησαν ο Γιώργος Ψαρούδης και ο Στρ. Τσουκάρης.

-πραγματοποιήθηκε μια τριήμερη ομάδα 15 ωρών με συμμετοχή στελεχών των Στρατιωτικών Μονάδων της Χίου, με θέματα που αφορούν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της Πρόληψης των εξαρτήσεων. Συντονιστής ήταν ο Γ. Ψαρούδης.

• Ευρύτερη Κοινότητα

-διοργανώθηκε, σε συνεργασία με τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Καρδαμύλων και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Ημερίδα με θέμα τις εξαρτήσεις, στα Καρδάμυλα. Από το Κέντρο Πρόληψης ομιλητής ήταν ο Σ. Τσουκάρης , με τίτλο εισήγησης: «Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτήσεων».

-άρθρα σε τοπικά ΜΜΕ.

•Ατομικές συναντήσεις

-πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειες τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που ζήτησαν βοήθεια.

 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου, ως θεσμοθετημένος φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας, συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου, για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών, με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη της τοπικές ανάγκες και τις ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου

Γιώργος Ψαρούδης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική- Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion