Δελτίο Τύπου Δράσεων 1ος-6ος 2020

p1300417
Δημοσιεύτηκε στις 09/07/2020    

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στη διάρκεια του διαστήματος Ιανουάριος-Ιούνιος 2020, που περιλαμβάνει και τη περίοδο της καραντίνας, το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος δεν ανέστειλε τη λειτουργία του, αλλά τα στελέχη του συνέχισαν τις ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής, μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου. Επίσης, στην ιστοσελίδα αναρτήσαμε ψηφιακό υλικό με αποδέκτη την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Το υλικό αφορούσε σε βίντεο από ομιλίες σε επιστημονικές ημερίδες που είχαμε υλοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν, βίντεο από καλλιτεχνικές δράσεις σε πρόσφατες εκδηλώσεις που είχαμε διοργανώσει (μουσικά, θεατρικά και άλλα δρώμενα), καθώς και ορισμένες προτάσεις για την ψυχοκοινωνική διαχείριση των δυσκολιών στη διάρκεια της καραντίνας.

Σύμφωνα όμως με τις οδηγίες του ΟΚΑΝΑ ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν δράσεις που απευθύνονται σε ομάδες του πληθυσμού ή στην ευρύτερη κοινότητα.

Με αυτά τα δεδομένα και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) η δράση του Κέντρου περιορίστηκε σε δημοσίευση δελτίου τύπου και σε συνεντεύξεις στα ΜΜΕ από τα στελέχη Ελένη Κοτσάτου και Στράτο Τσουκάρη. Σε συνεργασία επίσης με την 96 ΑΔΤΕ, δόθηκε ενημερωτικό υλικό για την κάνναβη στους οπλίτες. Υπεύθυνος ήταν ο Γιώργος Ψαρούδης.

Πριν την έναρξη ισχύος των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του COVID -19 πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

 

Μαθητές:

-Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών της Στ’ τάξης για την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και για την έννοια της φιλίας και την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκαν δύο προγράμματα με αντίστοιχους τίτλους: «Τόσο ίδιοι, τόσο διαφορετικοί» και «Πραγματικές και διαδικτυακές φιλίες». Στα προγράμματα αυτά που είχαν διάρκεια 5 δίωρες συναντήσεις  το καθένα, συμμετείχαν οι μαθητές της Στ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Χίου, με συντονιστές τα στελέχη Ε. Κοτσάτου και Σ. Τσουκάρη.

-Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών Γυμνασίου για το κάπνισμα, την ιστορική του διάσταση, τις συνέπειες και την πρόληψή του, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη Κοραή και τον καθηγητή Δρ. Μαυρέλο Νικόλαο, παρέμβαση με τίτλο: «Ανεξάρτητοι ή "Αν"εξάρτητοι;» με διάρκεια 2 ώρες για την κάθε ομάδα. Σε αυτή την παρέμβαση συμμετείχαν 5 ομάδες μαθητών του 1ου, 3ου και 4ου Γυμνασίου Χίου και συντονιστές ήταν τα στελέχη Ε. Κοτσάτου και Σ. Τσουκάρης.

-Έγιναν 5 παρεμβάσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης μαθητών Γυμνασίου (Ειδικό Γυμνάσιο Χίου, 2ο Γυμνάσιο Χίου), με θεματολογία σχετικά με τις εξαρτήσεις και την πρόληψή τους και για το κάπνισμα ειδικότερα. Τη δράση υλοποίησαν οι Γιώργος Ψαρούδης, Ε. Κοτσάτου και Σ. Τσουκάρης.

 

 

 

●Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

-Συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης σε Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, με τίτλο: “Breaking Point”. Από το Κέντρο Πρόληψης Χίου Ναυτίλος, συμμετείχε το στέλεχος Σ. Τσουκάρης σε συζήτηση με το συντονιστή, με θέμα τη Λήψη Αποφάσεων και την Υλοποίηση Στόχων.

 

●Γονείς:

-Πραγματοποιήθηκε ομιλία στους γονείς των παιδιών του 1ου Δημοτικού Σταθμού Χίου, με θέμα: «Πλάθοντας παιδιά με συναισθήματα». Εισηγήτρια ήταν η Ε. Κοτσάτου.

 

●Στρατός:

-Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, 26/6/2020, και σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ, διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό για την κάνναβη σε οπλίτες. Υπεύθυνος ήταν ο Γ. Ψαρούδης.

 

●Ατομικές Συναντήσεις:

-Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις συμβουλευτικής με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειές τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τα οποία ζήτησαν βοήθεια.

 

 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου, των Ψαρών και Οινουσσών, καθώς και άλλων δήμων και περιφερειών για την κάλυψη συγκεκριμένων περιστατικών.

 

 

 

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

Γ. Ψαρούδης

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion