Δελτίο Τύπου Δράσεων 1ος-6ος 2017

p1300417
Δημοσιεύτηκε στις 07/07/2017    

Δελτίο Τύπου

Απολογισμός Δράσεων Εξαμήνου

 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου «ναυτίλος» ενημερώνει ότι το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2017 υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

*Μαθητές

-Διεξήχθησαν 37 δίωρες συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων Γυμνασίου και Δημοτικού, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, το διαδίκτυο, την αυτογνωσία και τη λήψη αποφάσεων. Τις παρεμβάσεις υλοποίησε όλη η επιστημονική ομάδα.

-Υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε μαθητές του 11ου Δημοτικού Χίου, διάρκειας 7 συναντήσεων, που είχε ως βάση το θεατρικό παιχνίδι. Υπεύθυνη ήταν η Μαρίνα Κυριάκου.

 

*Γονείς

-Πραγματοποιήθηκε ομάδα γονέων 10 συναντήσεων στο Βερβεράτο, με θέμα «Επικοινωνία στην Οικογένεια». Συντονίστρια ήταν η Ελένη Κοτσάτου.

-Έγινε μία ομάδα γονέων μαθητών του 2ου Δημοτικού Χίου, με θέμα «Ο Ρόλος  του γονιού σήμερα. Διαφορές με το παρελθόν». Συντονίστρια ήταν η Ε. Κοτσάτου.

-Έγιναν 3 ομιλίες σε γονείς μαθητών του 2ου, 3ου και 4ου Γυμνασίου Χίου, με θεματολογία σχετική με την προβληματική και την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Ομιλητές ήταν τα στελέχη Μαρίνα Κυριάκου και Στράτος Τσουκάρης.

 

*Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

-Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την υποδοχή αιτημάτων για συμβουλευτική

 

*Στρατός

-Διεξήχθησαν, σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ, συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις σε 2 ομάδες νεοσυλλέκτων από τις στρατιωτικές Μονάδες της Χίου. Τη δράση υλοποίησαν ο Γιώργος Ψαρούδης και ο Σ. Τσουκάρης.

-Πραγματοποιήθηκε μία τριήμερη ομάδα 15 ωρών, με συμμετοχή στελεχών των Στρατιωτικών Μονάδων της Χίου, με θέματα που αφορούν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων. Συντονιστής ήταν ο Γ. Ψαρούδης.

 

*Επαγγελματικοί Χώροι

-Διεξήχθη σεμινάριο σε 2 ομάδες εργαζομένων ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικών σε προσφυγικές δομές, διάρκειας τριών συναντήσεων, με θέμα: «Ψυχική υγεία και πρόληψη σε συνθήκες κρίσεων, στις προσφυγικές δομές». Συντονιστές ήταν τα στελέχη Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρης.

-Πραγματοποιήθηκε μία ομάδα 5 συναντήσεων με μέλη της ομάδας «Όμικρον», με θεματολογία σχετική με την παρέμβαση στην κρίση και την αντιμετώπιση του άγχους. Συντονίστρια ήταν η Ε. Κοτσάτου.

 

*Ευρύτερη Κοινότητα

-Συμμετοχή μας με ομιλία στην εκδήλωση του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ, «Ο ρατσισμός της διαφορετικότητας». Εισηγήτρια ήταν η Μ. Κυριάκου.

-Ομιλία στον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας με τίτλο: «Αντιμετωπίζοντας το άγχος των εξετάσεων». Ομιλήτρια ήταν η Μ. Κυριάκου.

-Συμμετοχή μας στην εκδήλωση «Ζωή χωρίς τσιγάρο γίνεται; Ψυχολογική και σωματική εξάρτηση από το κάπνισμα. Τρόποι διακοπής», που διοργάνωσε το BookCafé του βιβλιοπωλείου «Πυξίδα», με εισήγηση με θέμα: «Η ψυχολογική εξάρτηση από το κάπνισμα». Εισηγήτρια ήταν η Ε. Κοτσάτου.

-Συνεντεύξεις και άρθρα σε τοπικά ΜΜΕ.

-Διεξήχθησαν οι ακόλουθες εκδηλώσεις, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών 2017:

*Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χίου, διοργανώθηκε Ημερίδα με θέμα: «Ο εκπαιδευτικός στην εποχή της κρίσης και το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης»

*Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Μύθοι και αλήθειες για την κάνναβη»

 

*Ατομικές συναντήσεις

-Πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειές τους και με άτομα άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που ζήτησαν βοήθεια.

 

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου «ναυτίλος», ως θεσμοθετημένος φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας, συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου για κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών, με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες και τις ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις.

 

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου «ναυτίλος»

Γιώργος Ψαρούδης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική-Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion