Δελτίο Τύπου Δράσεων 1ος-6ος 2016

logoss
Δημοσιεύτηκε στις 08/07/2016    

Δελτίο Τύπου

Απολογισμός Δράσεων Εξαμήνου

Το Κέντρο Πρόληψης Χίου ενημερώνει ότι το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2016 υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις.

*Εκπαιδευτικοί

-Διοργανώθηκε σεμινάριο καθηγητών διάρκειας 8 ωρών, με θέμα: «Εξαρτήσεις. Ο ρόλος του σχολείου». Το σεμινάριο υλοποίησαν τα στελέχη του Κέντρου, Μαρίνα Κυριάκου και Στράτος Τσουκάρης.

-Σεμινάριο σε νηπιαγωγούς, διάρκειας 8 ωρών, με θέμα: «Το συναίσθημα του θυμού. Θεωρητικό πλαίσιο και δραστηριότητες για την υποστήριξη των παιδιών στη διαχείρισή του». Το σεμινάριο υλοποίησε η Ελένη Κοτσάτου.

-Βραχεία παρέμβαση στο προσωπικό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Χίου, με θέμα: «Διαχείριση επιθετικής συμπεριφοράς στη βρεφική και νηπιακή ηλικία». Τη δράση υλοποίησε η Ε. Κοτσάτου.


* Μαθητές

-Διεξήχθησαν 10 συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων Γυμνασίων και ΕΠΑΛ της Χίου, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις και το σχολικό εκφοβισμό. Τις παρεμβάσεις υλοποίησε όλη η επιστημονική ομάδα.

-Πραγματοποιήθηκε κύκλος 3 συναντήσεων σε τρία τμήματα της Β’ Γυμνασίου με θεματολογία σχετική με την εφηβεία, τις εξαρτήσεις και τις συγκρούσεις, από τα στελέχη Ε. Κοτσάτου, Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρη.

-Υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης σε μαθητές της Ε’ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, που είχε ως βάση το θεατρικό παιχνίδι. Υπεύθυνη ήταν η  Μ. Κυριάκου.

-Συμμετοχή σε θεατροπαιδαγωγική παρέμβαση με βάση το υλικό «Διαφυγές», σε συνεργασία με το «Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση», σε τμήμα Α’ τάξης του 1ου Λυκείου Χίου. Από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε το στέλεχος Μ. Κυριάκου.

*Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

-Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την υποδοχή ατομικών αιτημάτων.-Βραχείες παρεμβάσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις και τη φιλοσοφία της Πρόληψης σε σπουδαστές τμημάτων των σχολών ΟΑΕΔ. Τις παρεμβάσεις υλοποίησαν οι Γιώργος Ψαρούδης, Μ. Κυριάκου και Σ. Τσουκάρης.


*Γονείς

-Πραγματοποιήθηκαν 2 ομάδες γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας στη Χίο και στον Κάμπο. Συντονίστριες ήταν τα στελέχη Ε. Κοτσάτου και Μ. Κυριάκου.

-Έγιναν δύο επαναληπτικές συναντήσεις (follow-up), με ομάδα γονέων του Βροντάδου που είχε ολοκληρωθεί στο προηγούμενο εξάμηνο με θεματολογία: «Πρόληψη και αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς στη νηπιακή ηλικία» και «Η ζήλεια μεταξύ των αδερφών». Υπεύθυνη ήταν η Μ. Κυριάκου.

-Πραγματοποιήθηκαν 5 ομιλίες σε γονείς με την ακόλουθη θεματολογία:

 

  • «Προβληματική χρήση διαδικτύου», στο 2ο Γυμνάσιο, με ομιλητή το Σ. Τσουκάρη
  • «Μεγαλώνοντας ψυχικά υγιή παιδιά», στο 4ο Δημοτικό και 12ο Νηπιαγωγείο Χίου, με ομιλήτρια την Ε. Κοτσάτου
  • «Εξαρτήσεις», στο Σύλλογο Γονέων ΕΠΑΛ, με ομιλήτρια την Μ. Κυριάκου
  • «Θωρακίζοντας τα παιδιά. Επιθετικότητα και κοινωνική συμπεριφορά στην προσχολική ηλικία», στο 2ο Νηπιαγωγείο Βροντάδου, με ομιλήτρια την Ε. Κοτσάτου
  • «Η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών σχολικής ηλικίας και ο ρόλος των γονέων», στο 11ο Δημοτικό, με ομιλήτρια την Ε. Κοτσάτου.

 

*Στρατός

-Διεξήχθησαν, σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ, πέντε συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις σε ομάδες νεοσυλλέκτων από τις Στρατιωτικές Μονάδες της Χίου.

-Πραγματοποιήθηκε μια ομάδα με συμμετοχή στελεχών των Στρατιωτικών Μονάδων της Χίου, με θέματα που αφορούν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της Πρόληψης των εξαρτήσεων. Συντονιστής ήταν ο Γ. Ψαρούδης.


*Ευρύτερη Κοινότητα

-Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-ομιλία με θέμα: «Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Ένα μεταβατικό στάδιο ζωής», σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Δασκάλων-Νηπιαγωγών και την Ένωση Γονέων Χίου και με ομιλητή τον κ. Πάρη Κάλφα, από το Δίκτυο Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ.

-Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών 2016, διοργανώθηκε δεκαήμερο εκδηλώσεων, στη διάρκεια του οποίου υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

  • Συμμετοχή μας στο 6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε η «Λάθρα;», στις 17 Ιουνίου, με εισήγηση που έκανε η Ε. Κοτσάτου, με τίτλο: «Ο ρατσισμός δεν κάνει διακρίσεις» και προβολή βίντεο που γύρισε η εκπαιδευτικός κα Ελπίδα Γεωργαντή με συμμετοχή μαθητών του 3ου Δημοτικού Βροντάδου, με τίτλο: «Παιδιά χωρίς Εφιάλτες»
  • Σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ, σεμινάριο σε δύο (2) ομάδες στελεχών Στρατιωτικών Μονάδων της Χίου, με τίτλο: «Διαχείριση του χρήστη στο Στρατό», στις 27 και 28 Ιουνίου. Εισηγητές ήταν: από το Κέντρο Πρόληψης Χίου ο Γ. Ψαρούδης και από το ΚΕΘΕΑ ο κ. Αχιλλέας Ρούσσος.
  • Ημερίδα, σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ, με τίτλο: «Συστρατεύουμε τις δυνάμεις μας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της εξάρτησης – 18 χρόνια δράσης του Κέντρου Πρόληψης στο Στρατό». Ομιλητές ήταν οι:

> η κα Νίκη Γεωργαλά, κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, με τίτλο εισήγησης: «ΟΚΑΝΑ και πρόληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις»
> το στέλεχος του Κέντρου, Σ. Τσουκάρης, με τίτλο εισήγησης: «18 χρόνια συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης Χίου με την 96 ΑΔΤΕ για προληπτικές παρεμβάσεις στα πλαίσια του Στρατού»
> ο κ. Ιωάννης Τσιάρας, Ανθυπολοχαγός, Υπεύθυνος Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας στην 96 ΑΔΤΕ, με εισήγηση με θέμα: «Επιδημιολογικά στοιχεία γύρω από τη χρήση κάνναβης και η σύνδεσή της με το στρατιωτικό περιβάλλον»
> η κα Λίτσα Λαγάκου, Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων ΟΚΑΝΑ, με εισήγηση με θέμα: «Το φαινόμενο της χρήσης, εξάρτησης, υποτροπής και αντιμετώπισης σε συνθήκες στρατιωτικής θητείας»
> ο κ. Αχιλλέας Ρούσσος, Κοινωνιολόγος, Αν. Υπεύθυνος του  Δικτύου Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ, με εισήγηση με τίτλο: «Πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση των ουσιοεξαρτήσεων και άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πλαίσιο. Όρια. Στόχοι».

 

  • Διάλεξη σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος Χίου, με θέμα το Συνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (burn-out syndrome), τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες και τη Διαταραχή Οξέος Στρες. Εισηγητές ήταν το στέλεχος του Κέντρου Μ. Κυριάκου και ο κ. Παναγιώτης Γεωργάκας, Νευρολόγος, πρώην Επιστημονικά Υπεύθυνος Θεραπευτικού Προγράμματος «Αργώ» του ΨΝΘ.

-Συνεντεύξεις και άρθρα σε τοπικά ΜΜΕ.


* Ατομικές συναντήσεις

Πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειες τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που ζήτησαν βοήθεια. Το Κέντρο Πρόληψης Χίου, ως θεσμοθετημένος φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας, συνεργάζεται με πρόσωπα και φορείς της Χίου για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών, με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες και τις ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου

Γιώργος Ψαρούδης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Ελένη Κοτσάτου, Κοινωνική Λειτουργός

Στράτος Τσουκάρης, Κλινικός Ψυχολόγος

Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική- Κλινική Ψυχολόγος

Γιασεμή Κωνσταντινούδη, Γραμματέας

Κατασκευή ιστοσελίδων webpromotion